Bevoegd, maar niet bekwaam…

Bevoegd, maar niet bekwaam…

Na de zoveelste post via onder andere dit medium van opleiders die ‘met trots’ aankondigen dat ze gaan starten met een instructeursopleiding voor rijdocenten optische en geluidssignalen (OGS) moet mij iets van het hart.

Laat ik vooropstellen dat ik iedere opleider in de OGS rijinstructie al het denkbare succes toewens dat hem of haar kan toekomen. Maar …. Kunnen we afspreken dat rijinstructeurs die hun OGS bevoegdheidspas willen halen na vandaag het eerlijke verhaal te horen krijgen?

‘Ja’ je kunt -helaas- nog steeds met drie dagen opleiding je OGS pas behalen bij het IBKI. En ‘Ja’ je bent daarmee bevoegd om les te geven aan bestuurders van voorrangsvoertuigen. Het is echter een volstrekte illusie om te denken dat je na het volgen van drie dagen opleiding zelfs maar start bekwaam bent om op verantwoorde wijze instructie te verzorgen aan bestuurders die een dringende taak vervullen. Vele rijinstructeurs hebben dit intussen mogen ervaren; maar pas nadat ze aanzienlijke geldbedragen hadden overgemaakt aan opleiders die kandidaat studenten middels wervende teksten een uitdagende en lucratieve toekomst voorspiegelen na een opleiding van enkele uren.

PROCentrum International heeft, als grootste civiele opleider, een groot aantal van deze OGS rijinstructeurs intussen voorbij zien komen als sollicitant. Geen van deze kandidaten bleek in staat om, op basis van hun huidige competentieniveau, een les te verzorgen binnen het OGS domein. Dat ligt niet aan het enthousiasme van deze kandidaten, maar aan het ontbreken van een gedegen opleiding, gevolgd door een examen waarin de kandidaat daadwerkelijk moet demonstreren dat hij de kennis en de kunde heeft om het leerplan OGS uit te dragen.

‘Bevoegd, maar niet bekwaam’ zo omschreef één van de kandidaten het zelf en wij hadden het niet treffender kunnen samenvatten.

Het opwerken van een competente WRM instructeur tot een start bekwaam docent vakspecialistisch rijonderricht (OGS) neemt, door de bank genomen, zo’n 50 werkdagen in beslag! Zo… dat is eruit. Misschien willen alle opleiders die zich na vandaag nog steeds geroepen voelen om OGS docenten op te leiden dit harde gegeven meenemen in hun leerplan! Tot die tijd blijft PROCentrum International zelf docenten opleiden. Niet als verdienmodel, maar omdat we van mening zijn dat onze hulpverleners recht hebben op een gedegen rijopleiding van vakvolwassen docenten.

.